PL EN
PRACA ORYGINALNA
Wpływ warunków przechowywania wycisków wykonanych masą alginatową na ich wymiary przestrzenne
 
Więcej
Ukryj
1
Katedra Protetyki Stomatologicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny Department of Prosthodontics, Medical University of Warsaw
 
2
Studenckie Koło Naukowe, Katedra Protetyki Stomatologicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny Students’ Research Group, Department of Prosthodontics, Medical University of Warsaw
 
 
Data publikacji: 06-12-2018
 
 
Prosthodontics 2018;68(4):406-414
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wstęp. Masy alginatowe, ze względu na liczne zalety, często wykorzystywane są jako materiał wyciskowy w leczeniu protetycznym. Warunki przechowywania wycisku alginatowego są kluczowe dla stabilności jego wymiarów. Rozwój technologii stosowanych w nowoczesnej protetyce stomatologicznej determinuje poszukiwanie możliwie jak największej dokładności i przewidywalności w odwzorowaniu pola protetycznego. W codziennej praktyce lekarza dentysty rzadko spotyka się laboratoria protetyczne przy gabinetach, co czyni zasadnym podjęcie próby ustalenia optymalnych warunków przechowywania wycisków wykonanych przy użyciu mas alginatowych. Cel pracy. Celem pracy było określenie wpływu warunków przechowywania wycisków wykonanych masą alginatową na ich wymiary przestrzenne. Materiał i metoda. Wykonano 40 sześciennych próbek z masy alginatowej, które podzielono na 8 grup. Każda grupa próbek przechowywana była w zróżnicowanym środowisku pod względem temperatury i wilgotności. Warunki przechowywania kontrolowane były przez cyfrowe termohigrometry. Wymiary przestrzenne próbek zostały zmierzone przy pomocy elektronicznej suwmiarki o dokładności pomiaru ±0,02mm, bezpośrednio po związaniu masy alginatowej oraz po 24 i 144 godzinach przechowywania. Wyniki pomiarów zostały przeanalizowane stosując statystykę opisową, a także przy użyciu testu Kruskalla – Wallisa. Wyniki. Najmniejszą zmianę wymiarów badanych próbek zaobserwowano w grupie przechowywanej w wilgotności 65% oraz w temperaturze 7,5°C (po 24 godzinach) oraz 24,4°C (po 144 godzinach). Największa zmiana wymiarów została odnotowana w grupach przechowywanych bez zwiększonych wartości wilgotności oraz w alkoholowym roztworze płynu dezynfekcyjnego. Wnioski. 1. Zwiększona wilgotność zapewnia najmniejszą zmianę wymiarów wycisków wykonanych przy użyciu masy alginatowej. 2. Obniżenie temperatury przechowywania wpływa pozytywnie na wymiary badanych próbek. 3. Roztwory dezynfekcyjne na bazie alkoholu nie powinny być stosowane do przechowywania wycisków alginatowych, ponieważ powodują zmniejszenie wymiaru badanych próbek.
eISSN:2391-601X
ISSN:0033-1783
Journals System - logo
Scroll to top