PL EN
PRACA ORYGINALNA
Wpływ naturalnych barwników na stabilność barwy kompozytów zawierających HAp, stosowanych w stomatologii zachowawczej
 
Więcej
Ukryj
1
Zakład Technik Dentystycznych, Medical University of Lodz, Polska
 
2
Zakład Biofizyki,, Politechnika Łódzka, Instytut Inżynierii Materiałowej,
 
3
Zakład Inżynierii Powłok i Materiałów Niemetalowych, Politechnika Łódzka, Instytut Inżynierii Materiałowej, Polska
 
 
Data nadesłania: 14-07-2020
 
 
Data ostatniej rewizji: 12-11-2020
 
 
Data akceptacji: 07-12-2020
 
 
Data publikacji: 20-12-2020
 
 
Autor do korespondencji
Zofia Magdalena Kula   

Zakład Technik Dentystycznych, Medical University of Lodz, Pomorska 251, 93-213, Łódź, Polska
 
 
Prosthodontics 2020;70(4):389-393
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wprowadzenie:
Jednym z najistotniejszych elementów w leczeniu stomatologicznym jest estetyka. Obecnie pomiar koloru jest możliwy przy zastosowaniu szeregu metod, nie tylko poprzez wizualną ocenę z kolornikami, ale także z wykorzystaniem mikroskopu wyposażony w układ do analizy obrazu.

Cel pracy:
Ze względu na częste pojawiające się przebarwienia wypełnień stomatologicznych przeprowadzono doświadczenie mające na celu zbadanie, czy polimerowe materiały stomatologiczne są podatne na absorpcję barwników spożywczych znajdujących się w wybranych napojach, tj. kawie i czerwonym winie.

Materiał i metody:
W pracy zostały użyte dwa rodzaje kompozytów na bazie dimetakrylanu uretanu (UDMA) oraz materiał polimerowy typu Flow w kolorach A1. Te dwa rodzaje materiałów wykorzystuje się często w stomatologii zachowawczej. Dodatkowo kompozyty te zostały domieszkowane hydroksyapatytem. Do badań zastosowano HAp o dwóch stopniach rozdrobnienia. Jeden był rozmiarów manometrycznych wynoszących 100-200 nm a drugi o rozmiarach mikro wynoszących ok. 30µm. Proszki dodawano w ilościach 2,5 oraz 8 % wag.

Wyniki:
Przeprowadzone testy podatności na przebarwienia kompozytów stomatologicznych wykazały, że kawa i wino powodują istotną zmianę koloru wypełnień dentystycznych w warunkach in vitro. Kompozyty typu flow wykazują większą skłonność do przebarwień niż kompozyty hybrydowe. Zaobserwowano tendencję, że wraz ze wzrostem ilości HAp obniża się tendencja do przebarwień. Kompozyty hybrydowe zawierające 2% nHAp cechują się najmniejszą tendencją do przebarwień.

Wnioski:
Prowadzone badania wykazały zróżnicowany poziom podatności materiałów kompozytowych z hydroksyapatytem na oddziaływanie czynników zewnętrznych powodujących zmianę ich zabarwienia. Hydroksyapatyt zawarty w wypełnieniach stomatologicznych ogranicza przebarwianie się wypełnień. Barwniki zawarte w czerwonym winie barwią dużo mocniej niż garbniki znajdujące się w kawie.

eISSN:2391-601X
ISSN:0033-1783
Journals System - logo
Scroll to top